Historia

 

Jo 1970-luvun alussa järjestettiin Tampereella Hämeenkadun Viesti-niminen tapahtuma teekkareiden ja kauppatieteilijöiden toimesta. Tämä tapahtuma oli luonteeltaan samankaltainen kuin Appro.

Vuoden 1982 lokakuussa järjestettiin ensimmäinen varsinainen Hämeenkadun Appro. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun opiskelijoita kutsuttiin Hämeenkadulle nimenomaan “akateemisia” arvosanoja suorittamaan. Suoritusvaihtoehdot olivat Approbatur ja Cum laude ja miesten ja naisten sarjoissa oli eri nauttimisrajat. Pieni (n. 50), mutta sitäkin laadukkaampi joukko syöksähteli juoduista IV A -merkkisistä urheilujuomista saatujen kuittien perässä pitkin ja poikin Tampereen pääkatua. Lähtöpaikkana toimi Pyynikintori ja loppubileet järjestettiin I-klubilla.

Hämeenkadun Appron isähahmo on Simo Susi, joka toimi Boomi ry:n (Tampereen yliopiston kauppatieteiden opiskelijat) hallituksessa vuonna 1982 vapaa-ajan valiokunnan puheenjohtajana. Ensimmäisen Hämeenkadun Appron järjestelyistä vastasi Simo Suden lisäksi Risto Keskiruokanen.

Ensimmäisen Hämeenkadun Appron järjestäjät asettivat tapahtumalle seuraavan tavoitteen: “Antaa integroitu näkemys Tampereen anniskeluravintoloiden tasosta sekä kehittää käden koukistajalihaksen toimivuutta. Opettaa suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta sekä toimintakykyä ryhmässä”. Ilmeisesti tavoite toteutui, koska eräs osallistujista totesi: “We’ll meet again”

Lokakuussa 1983 järjestettiin toinen Hämeenkadun Appro. Osanottajia oli hieman edellisvuotta enemmän. Mukaan otettiin kolmas tutkinto, Laudatur.

Järjestyksessään kolmas Appro juhlittiin torstaina 25.10.1984. Juomatutkinnot olivat alkaneet kiinnostaa opiskelijoita siinä määrin, että osallistujamäärä oli jälleen kasvanut ja hyvistä loppuajoista kilpailtiin tosissaan. Lähtöpaikkana oli edellisien vuosien tapaan Pyynikintori ja ilta päättyi I-klubin bileisiin.

Vuosina 1985 ja 1986 aidot ja alkuperäiset Appro-tutkinnot suoritettiin perinteisellä kaavalla, joskin 21.10. järjestetyn vuoden 1986 Appron loppubileet pidettiin Tampereen pursiseuran tiloissa. Samana vuonna Approon osallistui ensimmäistä kertaa muitakin opiskelijoita kuin boomareita (=tamperelaisia kauppatieteiden opiskelijoita). Turusta oli saapunut muutamia kauppatieteilijöitä pitämään yllä Turun KY:n mainetta.

Vuonna 1988, tarkalleen 3.11.1988, Hämeenkadun Approssa bailasi noin 400 riehakasta opiskelijaa erivärisissä haalareissaan. Jatkopaikkana toimi tuolloin VPK eli nykyinen ravintola Senssi.

Vuonna 1989 tapahtuma alkoi kehittyä kohti nykyistä mittakaavaansa. Tällöin tapahtumaan osallistui jo muutamia muitakin ainejärjestöjä niin Tampereelta kuin muualtakin Suomesta. Ravintoloita kierrettiin entiseen tahtiin ja jatkopaikkana toimi Bat Club, jonka paikalla sijaitsee nykyään ravintola Tivoli.

Vuoden 1990 Approssa olivat mukana jo lähestulkoon kaikki nykyisinkin mukana olevat ravintolat, joskin nimet ja omistajat ovat paikoitellen vaihtuneet. Jatkobilepaikkana toimi Tullikamari. Tällöin Approssa oli ensimmäistä kertaa viralliset kisajuomat, jotka toimitti Mallasjuoma, joka on nykyisin osa Hartwallia.

Vuonna 1991 Appron osallistujamäärä vain kasvoi kasvamistaan. Vuoden 1991 Appron osallistujamäärä oli jo noin 1100 opiskelijaa. Vuoteen 1991 asti Appron suoritusvaatimusrajat olivat melko tiukat, mutta jo seuraavana vuonna rajoja laskettiin hieman.

Vuonna 1992 Hämeenkadun Appro alkoi varmistaa paikkansa yhtenä opiskelijoiden valtakunnallisista suurtapahtumista. Nyt Approa jo odotettiin ja tiedusteluja lipuista alkoi sadella järjestäjille jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Vuoden 1992 Appron osallistujamäärä nousi jo maagiseen 2000:een. Samainen Appro oli myös siitä erikoinen, että suoritusbaana eli Hämeenkatu oli edellisenä iltana saanut tukevan lumipeitteen, joten tutkintoja suoritettiin lähes arktisissa olosuhteissa. Jatkopaikkana toimi Tampere-talo.

Vuoden 1993 Approssa tehtiin jälleen lipunmyynnin ennätys, noin 2200 kappaletta. Vuonna 1994 Appron loppubilepaikaksi vaihtui Finlaysonin tehdashalli.

Vuoden 1996 Appro juhlittiin 10.10. Tänä kyseisenä vuonna tapahtuman osallistujat saivat ensimmäistä kertaa suorituskartan, johon leimoja kerättiin. Legendaarisen maineen saanut kuittien keräily tuli tiensä päähän.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Hämeenkadun Approsta on muodostunut Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijatapahtuma. Vuonna 2001 osallistujamäärä ylsi 3000:een. Loppubilepaikkana toimi ensimmäistä kertaa Metro-Auto Areena. Vuonna 2004 Approssa bailasi jo kaiken kaikkiaan lähes 5000 opiskelijaa.

Vuonna 2005 Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijatapahtuma valtasi Tampereen keskustan 23. kerran. Tapahtumapäivän ilmastoa saattoi luonnehtia vain yhdellä sanalla: ApproKeli. ApproKelihän tarkoittaa aurinkoista ja suhteellisen lämmintä syyspäivää, josta ei tunnelmaa puutu. Vuoden 2005 Appron esiintyjäkaarti oli koko tapahtuman pitkän historian laadukkain. Loppubileissä esiintyi Apulanta, joka on eittämättä yksi kaikkien aikojen suomalaisyhtyeistä. VarjoApprossa ravintola Onnelassa illan huipensi PMMP. Mahtavaa menoa!

Hämeenkadun Appro 2006Vuonna 2006 Hämeenkadun Appro järjestettiin 24. kerran. Opiskelijat ja opiskelijan mieleiset vaelsivat jälleen kerran sankoin joukoin Tampereelle. Syysaurinko tanssi samaa tahtia approilijoiden kanssa, johon vielä lisä piristystä toi kisajuomien joukkoon lisätty legendaarinen, aito oikea Hartwallin lonkero. Loppubileissä yleisöä viihdytti Hämeenkadun Approsta levynjulkaisukiertueensa aloittanut Neljä Ruusua. Approkansa sai ensimmäisenä liveyleisönä kuulla pääesiintyjän hitit Tahdon sekä Soudan ja huopaan. Loppubileiden huipennuksena oli kahdelle sankarille Gigantin tarjoama taksi kotiin, pojat menivät Rovaniemelle. VarjoApprossa Onnelassa lavalle nousi LeeWings.

Vuonna 2007 Hämeenkadun Appro juhli 25-vuotista historiaansa järjestämällä ensimmäistä kertaa kahdet loppubileet! GaalaApprossa Metro-Auto Areenalla juhlakansaa viihdytti Indica ja Apulanta, ja RockApprossa Yo-talolla rokki raikasi Traffic Islandin, Jermainen ja Lines of Leavingin johdolla. Hämeenkadun Appro näytti jälleen miksi se on jo 25 vuoden ajan ollut Suomen opiskelijatapahtuma numero yksi!

Vuonna 2008 approiltiin sateisessa säässä. Se ei kuitenkaan menoa lannistanut, päinvastoin! Appro oli jälleen yleisömenestys ja approkansa biletti Poets of the Fallin, Automatic Eyen, Divisiven sekä VarjoApprossa Chisun tahtiin.

Hämeenkadun Appro 2009Vuonna 2009 Appro rokkasi jälleen suurempana kuin koskaan! Tampere Areenalla yleisöä viihdytti Sunrise Avenue sekä Joku Paikallinen Bändi, Bricksissä kansaa tanssitti Playa ja Yo-Talon loppubileissä viihteestä vastasi Major Label. Myös VarjoApprossa Love Hotelissa rikottiin kävijäennätyksiä, ja siellä heiluttiin Redraman tahdissa. Appropäivä oli jälleen onnistunut ja tunnelma katossa!

Hämeenkadun Appro 2010Vuonna 2010 approilijat saivat suorittaa tutkintojaan hyvin vaihtelevassa säässä, mutta fiilis oli silti korkeammalla kuin koskaan! Tampere Areenalla opiskelijoita tanssittivat legendaarinen Paula Koivuniemi sekä eturivin rap-artisti Cheek. Senssillä menosta vastasi O’JESS ja Bricksissä Kalle Päätalo. VarjoAppron bileet Love Hotelissa pystyyn pisti Alex Kunnari.

Hämeenkadun Appro 2011Vuonna 2011 Appron juhlijoita villitsivät Tampere Areenalla vanha kunnon Frederik sekä Fintelligens.
Senssin RockApprossa Blake joutui valitettavasti perumaan esiintymisensä viime hetkellä, mutta se ei menoa haitannut sillä Matthau Mikojan veti huikean keikan! Esiintymässä olivat myös Grooving high allstars Ilonassa sekä HeikkiL VarjoApprossa.

Hämeenkadun Appro 20122012 Appron 30-vuotissynttäreitä juhlistettiin kaikkien aikojen bileillä! Appro saavutti uuden osallistujaennätyksen yli kuudentuhannen opiskelijan kiertäessä Tampereen ravintoloita upeassa syyssäässä. Tampere-areenan kestävyyttä koeteltiin todenteolla Stigin ja PMMP:n villitessä juhlakansaa. Senssillä bileitä vauhditti Petri Nygård, Bricksissä Joku paikallinen bändi ja Ilonassa Me and my monkeys. Fat ladyn VarjoAppro kokosi myös tuvan täyteen Bomfunk Mc’s DJ setin voimin.

Hämeenkadun Appro 2013Vuonna 2013 31 -vuotias Hämeenkadun Appro tiivisti konseptiaan järjestämällä loppubileet keskustan ytimessä. Approa juhlittiin yleisön pyynnöstä Pakkahuoneella Yön Poltteen tahdittamana. Bricksissä approkansa juhli pilke silmäkulmassa, kun Mr. Lothar ja Ms. Paola laittoivat… laittoivat. Ravintolamaailman yössä tahti pysyi kiihkeänä Alex Kunnarin ja Rico Tubbsin sykkeessä. Senssillä bounsattiin Elastisen tahtiin ja Ilonalla Telaketjun. Varjoapprossa pinnalle juuri noussut Musta Barbaari ei ollu neekeri ja Majuri kehotti katsomaan äijää.

Vuonna 2014 Approssa kulauteltiin kisajuomasta toiseen mukavan vilpoisessa syyssäässä. Keskustorin lähtö-/maalialue tarjosi ständeineen jos jonkinmoista puuhastelua, kuten harjoitusta läikyttämisriskin minimoimiseksi, kun ennen kisajuomia taitojaan sai harjoitella vesituopilla. Viisien loppubileiden artistikattaus ei jättänyt varmasti yhtäkään haalaripöksyä kylmäksi. Tampereen yöelämän yksi uusimmista tulokkaista eli Union otti JVG:n ja approkansan lämpimään syleilyynsä, ja he lähtivät yhdessä voitolla yöhön. Bricksissa bailaajat rokkasivat Mr. Willy’s Rock n’ Roll Experiencen tahtiin, ja Ravintolamaailmassa Alex Kunnari ja Infekto pompittivat juhlijoita niin että liukuportaissakin tutisi. Roope Salminen koirineen päästi ilmoille komeat keskiyön ulvonnat Ilonassa, ja Pakkahuoneella itse popin kuningatar Anna Abreu vietteli yleisönsä rytmeihinsä.

Vuonna 2015 Hämeenkadun Approssa tehtiin taas kävijäennätys yli 7500 kävijällä ja 6 eri jatkopaikalla. Pakkahuoneella hiekkamyrskyn loi techno musiikin legenda DARUDE, Union täyttyi positiivisesta energiasta, kun TCT vei jengin rannalle.
TEFLON BROTHERS pisti lääväks Fat Ladyn ja pari kämppää. Bricksin lavan ja reggaerekan valtasi Mansen reggaeylpeys LORD EST. Biitit Koskikeskuksen ravintolamaailmassa tarjosivat DJ ORION SEKÄ HEAVYWEIGHT DJS! Ilonassa takuulla tarkeni ja pyllyy hylly, kun JVG vie appro jengin voitolla yöhön!

Torstaina 6.10.2016 Keskustorilla pamahtivat lähtölaukaukset jo 34. kerran Hämeenkadun Appron historiassa, kun approkansa valtasi jälleen Tampereen kadut. screen-shot-2016-08-29-at-14-33-13
Hämeenkadun Appro 2016 vankisti asemaansa Suomen suurimpana opiskelijatapahtumana: 8 jatkopaikkaa ja melkein 9000 kävijää! Uusia jatkopaikkoja oli vanhojen lisäksi Roska sekä Club Hehku. VarjoAppro pidettiin Londonissa ja siellä lauteita lämmitti Suomi-grimen pioneeri Horse Attack Sqwad! Keskustorilla nähtiin paljon menoa: palju, sauna, pomppulinna ja ensimmäistä kertaa historiassa myös ilotulitus!

Vuonna 2017 Hämeenkadun Appro järjestettiin jo
35. kerran torstaina 12.10. Juhlavuonna tehtiin myös historiaa, kun ensimmäistä kertaa ylitettiin 10 0201700 approkävijän raja. Opiskelija-tapahtumana Hämeenkadun Appro siirtyi siis virallisesti täysin omaan luokkaansa. Jatkopaikkojen määrä kasvoi tapahtuman koon
mukana, ja appro-kierroksen jälkeen juhlia jatkettiinkin jopa yhdessätoista eri paikassa toinen toistaan menevämpien artistien siivittämänä. Keskustorilla nähtiin vuonna 2017 mm. tulishow ja benji. VarjoApproa vietettiin Londonissa, missä esiintyi
tamperelainen Mansesteri.